National Securities Depository Limited
Font Size :Decrease text sizeRestore default font-sizesIncrease text size
Statistics

Statistics

June 30, 2019

arraw Investor Accounts - 1,87,40,325
arraw DP Service Centres - 31,235
arraw Demat Custody Value - 187.40
(₹ Lakh Crore)(US$ 2,719 billion)
More Statistics

Home  :  Certification :  NCFM Certification :  Sample Test

Sample Test

  • (a) International Securities Identification number
  • (b) International Securities Identity number
  • (c) Indian Securities Identity number
  • (d) Indian Securities Identification number
  • (a) No.
  • (b) Yes, provided lock in reason is promoters quota in public issues.
  • (c) Yes, always irrespective of lock in reason.
  • (d) Yes, provided lock in reason is employees quota under stock option scheme.

Details as reflected in the statement of account are as under:

Date of credit*** Particulars Quantity
5.3.97 Purchased in the demat form on 27.2.1997 1500
16.6.97 Dematerialised shares that were originally purchased in Feb. 1990 6500
24.7.97 Purchased shares from the market on 15.7.1997 2000
7.9.97 Credit of bonus shares (2:5) 4000
12.11.97 Received a gift 2000

*** The above credits of securities are in the same account.

If 2500 shares were sold from this account on 1st Dec. 1997, then for calculating capital gains, which of the following shares will be taken into account by income tax authorities?

  • (a) 2000 which were credited on 12.11.1997 and 500 from the 4000 credited on 7.9.97.
  • (b) 1500 which were credited on 5.3.1997 and 1000 from the 6500 credited on 16.6.97.
  • (c) All 2500 from 4000 bonus shares received on 7.9.1997.
  • (d) All 2500 from the 6500 credited on 16.6.1997.
  • (a) Not applicable. No instruction is required for this process.
  • (b) After the NSDL deadline time for pay-in for the concerned exchange.
  • (c) No deadline. Can be given at any time.
  • (d) At least before NSDL deadline time for pay-in for the concerned exchange.
  • (a) b only
  • (b) a and c
  • (c) b and c
  • (d) a only
  • (a) Operational manual for depositories.
  • (b) NSDL Business Rules.
  • (c) NSDL Bye-Laws.
  • (d) SEBI (Depositories and Participants) Regulations, 1996.
  • (a) Process of converting physical shares into electronic shares
  • (b) Process of selling electronic shares
  • (c) Process of converting electronic shares into physical shares
  • (d) Process of transferring electronic shares from one account to another account
  • (a) Body Corporate
  • (b) Individual
  • (c) Trust
  • (d) FI
  • (a) There is no such SEBI requirement.
  • (b) Physical deliveries wherein the number of shares are less than 500.
  • (c) Physical deliveries valued at less than Rs. 25,000/- or 500 shares whichever is less.
  • (d) All physical deliveries.
  • (a) Mr. Buyer's account directly by the stock exchange.
  • (b) Mr. Seller' s account directly by Mr. Buyer.
  • (c) Mr. Seller's account by the DP of his stock broker on the basis of an instruction given by that stock broker.
  • (d) Mr. Buyer's account by the DP of his stock broker on the basis of an instruction given by that stock broker.
  • (a) NRI- Repatriable
  • (b) OCB
  • (c) NRI- Non-Repatriable
  • (d) HUF
  • (a) Transferring shares to the CM pool account
  • (b) Stock lending and borrowing
  • (c) Cash corporate actions
  • (d) Off-market transfers
  • (a) Securities which are available for trading at NSE and BSE.
  • (b) Securities which are admitted for dematerialisation on both the depositories.
  • (c) Securities which are announced by SEBI for compulsory settlement in demat form on stock exchanges connected to the depository for all institutional investors.
  • (d) Securities which are announced by SEBI for compulsory settlement in demat form on stock exchanges connected to the depository for all categories of investors.
  • (a) Quarterly
  • (b) Yearly (calendar year)
  • (c) yearly (financial year)
  • (d) Monthly
  • (a) Is applicable for disputes between NSDL and bank DPs only
  • (b) Is not applicable in the NSDL environment
  • (c) Is applicable for disputes between NSDL and broker DPs only
  • (d) Has been prescribed in the NSDL Bye-Laws
  • (a) Yes, but only prior to the execution date indicated in the delivery instruction
  • (b) Yes always
  • (c) Never
  • (d) Yes, but only after the execution date indicated in the delivery instruction
  • (a) Default versus payment
  • (b) Delivery versus payment
  • (c) Default versus penalty
  • (d) Delivery versus penalty
  • (a) Closure date
  • (b) Details of securities
  • (c) Bank account details
  • (d) Agreement No.
  • (a) Creation of new and complex derivative instruments.
  • (b) Guarantee of each outstanding position by the stock exchange.
  • (c) Clearing corporation is the legal counter party to each trade for settlement purposes and hence, leading to elimination of counter party risk from the system.
  • (d) Guarantee of settlements by the clearing corporation/ house given to a stock exchange.
  • (a) Dematerialisation or immobilisation, at the option of the Issuer
  • (b) Dematerialisation or immobilisation, at the option of the depository
  • (c) Dematerialisation
  • (d) Immobilisation
  • (a) Yes, at the discretion of the Issuer/ its R and T Agent
  • (b) No, shares have to be registered in the name of the concerned investor
  • (c) Yes, at the discretion of the DP
  • (d) Yes, provided a duly filled transfer deed is attached
  • (a) Same securities of a company are interchangeable
  • (b) They are freely transferable
  • (c) Similar securities of different companies are interchangeable
  • (d) Different securities of same company are interchangeable
  • (a) Has no role to play in settlement of dematerialised securities that are to be delivered in the unified (erstwhile physical) segments of connected stock exchanges.
  • (b) Replaces the clearing corporation/ house of the exchange that has established electronic connectivity with it.
  • (c) Facilitates settlement of both funds and dematerialised securities.
  • (d) Only plays the role of a facilitator in settlement of dematerialised securities in those exchanges which have established electronic connectivity with it.
  • (a) Beneficial owner
  • (b) Clearing member
  • (c) Intermediary
  • (d) Investor
  • (a) Broker account
  • (b) Intermediary account
  • (c) Beneficiary account
  • (d) Clearing member account
  • (a) The entire instruction will be cancelled in the system at the end of the day on 14/10/98, as the account is short by 50 shares.
  • (b) 500 shares will be debited from his account on 12/10/98, 50 shares on 14/10/98 and the balance instruction will be cancelled.
  • (c) The entire instruction will be cancelled in the system on 12/10/98, as the account is short by 100 shares.
  • (d) On 14/10/98, 550 shares will get debited and the balance instruction cancelled.
  • (a) The issuing co. will maintain holdings in their suspense account till investor opens account.
  • (b) His entitlements will be issued in physical form
  • (c) His entitlements will be issued in demat form and credited to suspense a/c maintained by the DP.
  • (d) His entitlements will be issued in demat form and NSDL will open an a/c for the investor
  • (a) For DP to debit the savings bank account for charges on the services enjoyed
  • (b) For the purpose of income tax authorities
  • (c) For safe distribution of cash corporate actions
  • (d) For NSDL to debit the savings bank account for charges on the services enjoyed
  • (a) Re. 1/- subject to minimum Rs. 1000/- and maximum Rs. 5,000/- per quarter.
  • (b) Rs. 25/- (100*500*0.05/100) i. e. 5 basis points of market value of securities credited to broker PQR clearing member account from clearing corporation/ house.
  • (c) Rs. 0.50 (100*50*0.01/100) i. e. 1 basis point of market value of securities credited to broker PQR clearing member account from clearing corporation/ house, subject to minimum Rs. 2000/- and maximum Rs. 20,000/- per quarter.
  • (d) No charges.
  • (a) The pledgor
  • (b) The pledgee
  • (c) Both, the pledgor and the pledgee
  • (d) None of the above. It will lie in pledge account (maintained in NSDL system for all pledge transactions)
  • (a) The partnership firm
  • (b) Any partner(s)
  • (c) All the partners
  • (d) Any of the above
  • (a) He will have to produce the copy of the necessary RBI permission to his DP.
  • (b) He will need to take special permission from SEBI to do so and then produce the same to DP.
  • (c) The treaty between India and Singapore exempts Mr. Sharechandani from producing any permission.
  • (d) No permission is required for NRIs. He can transfer the same freely.
  • (a) Demat form
  • (b) Physical form
  • (c) Any of the above at the choice of the Issuing Co.
  • (d) Demat/ physical form at his option
  • (a) NSDL
  • (b) Issuer/its R and T Agent
  • (c) Both of the above
  • (d) None of the above as the DP directly gives an electronic credit to the investor
  • (a) Multilateral netting on both funds and securities side
  • (b) Multilateral netting with respect to funds and bilateral gross positions with respect to funds
  • (c) Bilateral netting on both funds and securities side
  • (d) Real time gross settlement
  • (a) The surviving joint holder(s) to have an account in their name(s). They should submit a notarised death certificate to the Issuer/ its R and T Agent along with transmission form.
  • (b) On submission of notarised death certificate along with transmission form to the Issuer/ its R and T Agent, the deceased holders name will be deleted from the existing account.
  • (c) On submission of notarised death certificate along with transmission form to the DP, the deceased holders name will be deleted from the existing account.
  • (d) The surviving joint holder(s) to have an account in their name(s). They should submit a notarised death certificate to DP along with transmission form.
  • (a) Yes, provided lock-in reason is promoters' quota in public issues.
  • (b) Yes, provided lock-in reason is employees' quota under stock-option scheme.
  • (c) Yes, always irrespective of lock-in reason.
  • (d) No.
  • (a) ICRA
  • (b) BOISL
  • (c) CARE
  • (d) CRISIL
  • (a) Investor has to pay stamp duty for dematerialisation of shares.
  • (b) NSDL doesn't charge its DPs for dematerialisation.
  • (c) Odd lot shares can be dematerialised.
  • (d) Shares not registered in the name of the concerned account holder (street name shares) can't be dematerialised.
  • (a) Delhi
  • (b) Calcutta
  • (c) Guwahati
  • (d) Cuttack
  • (a) Pan Card
  • (b) Passport
  • (c) Voter Identity Card
  • (d) Bank Passbook
  • (a) Remains same
  • (b) Decreases
  • (c) Depends on the no. of applications he has submitted asking for demat shares
  • (d) Increases
  • (a) The form will be treated as valid but all shares will be issued in demat form
  • (b) The form will be treated as valid and the shares will be issued as per the request in the form
  • (c) The form will be treated as invalid and rejected
  • (d) The form will be treated as valid but all shares will be issued in physical form
  • (a) Issued by Issuer/ its R and T Agent and forwarded to investor through DP
  • (b) Issued by Issuer/ its R and T Agent and forwarded to investor through NSDL
  • (c) Issued by Issuer/ its R and T Agent and forwarded to investor directly by Issuer/ its R and T Agent
  • (d) Issued by NSDL and forwarded to investor directly by NSDL
  • (a) No. Securities which are listed on the NSE are exempt. However, those which are in the 'Permitted-to-trade segment are not exempt.
  • (b) Yes. All Issuers must sign an agreement with NSDL.
  • (c) No. Securities issued by the Central and State Governments are exempt from signing an agreement.
  • (d) No. Issuers which have a market capitalisation of more than Rs. 125 Cr. are exempt from signing an agreement.
  • (a) SEBI and RBI both
  • (b) RBI
  • (c) SEBI
  • (d) Issuing government authority
  • (a) Account freezing is not possible in the NSDL system
  • (b) Filling up an account freezing form available with the DP D
  • (c) Transferring his holdings to a special account called 'e-locker' where all such securities are held in fiduciary capacity by DP D
  • (d) writing to NSDL to freeze his account
  • (a) Varies from exchange to exchange
  • (b) Is based on the recommendations of the Kaul committee
  • (c) Is based on the recommendations of the Justice Bhagwati Committee
  • (d) Is the same across members of all exchanges
  • (a) A stock broker having a minimum networth of Rs. 50 lakh is eligible to join NSDL as a DP irrespective of whether registered with SEBI.
  • (b) A SEBI registered stock broker having a minimum networth of Rs. 50 lakh is eligible to join NSDL as a DP.
  • (c) A SEBI registered stock broker is eligible to join NSDL as a DP. There is no minimum networth requirement.
  • (d) A SEBI registered stock broker having a minimum networth of Rs. Three crore is eligible to join NSDL as a DP.
  • (a) The instruction will fail as there is no sufficient quantity of free shares.
  • (b) DP D will release the pledge to the extent of 200 shares and transfer to broker R as free balance.
  • (c) Not applicable. Demat shares cannot be pledged.
  • (d) The shares will be transferred to broker R on the given execution date as pledged balance.
  • (a) Is used by stock exchanges for trading as it is more efficient than the traditional open outcry system.
  • (b) Is used by speculators to artificially increase share prices.
  • (c) Is used in the public issue process for efficient price and demand estimation for the Issuer.
  • (d) Is used by bookies in horse racing.
  • (a) The assets of the investor may be used for paying off the creditors of the DP.
  • (b) The appointed "court receiver" has the discretion to dispose off the assets of the investor in the manner he deems fit.
  • (c) NSDL has the discretion to dispose off the assets of the investor in the manner it deems fit.
  • (d) The investor can opt for rematerialisation or open his account with another DP and transfer his holdings.
  • (a) Broker's (clearing members) pool account will be debited and buying client's account will be credited.
  • (b) Broker's (clearing members) pool account will be debited and his delivery account will be credited.
  • (c) Broker's (clearing members) beneficial owner account will be debited and his pool account will be credited.
  • (d) Broker's (clearing members) pool account will be debited and DP's house account will be credited.
  • (a) Rs. 1.
  • (b) No charges.
  • (c) Rs. 10.
  • (d) Rs. 100.
  • (a) Issuer/ R and T Agent will open the account on behalf of the investor and credit it with allotted shares.
  • (b) NSDL will open the account on behalf of the investor and credit it with allotted shares.
  • (c) Allotted shares will be issued in physical form.
  • (d) DP will open the account on behalf of the investor and credit it with allotted shares.
  • (a) Sending the same for registration in the name of three or less jointholders and then dematerislising them. They cannot be directly dematerialised in the name of more than three jointholders.
  • (b) Writing to NSDL and NSDL will decide on a case to case basis.
  • (c) Opening an account in the name of first three joint holders for the purpose of dematerialising these securities.
  • (d) Opening an account in the name of all the jointholders which account can be used only for the purpose of dematerialising these securities and delivering the same on sale.
  • (a) The Byelaws of the respective stock exchanges.
  • (b) The NSDL Byelaws.
  • (c) The SEBI (Depository and Participants) Regulations, 1996.
  • (d) The Depositories Act, 1996.
  • (a) Yes, for all category of investors.
  • (b) No.
  • (c) Yes, for all category of investors but only at NSE and BSE.
  • (d) Yes, but only for institutional investors.
  • (a) Is the largest mutual fund in the world.
  • (b) Was set by an act of Parliament in India.
  • (c) Has floated only one mutual fund scheme till date viz., UNIT-64, but the same happens to be the most popular.
  • (d) Is the self-regulatory body for mutual funds.
  • (a) Mandatorily registered in the name of the individual investor.
  • (b) Registered both in the name of the individual investor and the depository.
  • (c) Mandatorily registered in the name of the depository.
  • (d) Registered in the name of either the depository or the individual investor.
Answers
1. a 13. b 25. c 37. c 49. d
2. c 14. c 26. a 38. b 50. a
3. b 15. d 27. b 39. a 51. c
4. d 16. a 28. c 40. d 52. d
5. b 17. b 29. a 41. a 53. b
6. d 18. c 30. a 42. a 54. b
7. a 19. c 31. b 43. c 55. c
8. b 20. c 32. a 44. c 56. d
9. b 21. b 33. d 45. c 57. c
10. c 22. a 34. b 46. b 58. a
11. b 23. d 35. a 47. b 59. b
12. c 24. a 36. d 48. a 60. c